2012. november 20., kedd

Where?

..szórakozott távkioldó, lángralobbant párátlanító, nyeklő-nyakló-földetfotózó állvány és hasonló "izgalmakról" szólt az elmúlt időszakom, a párásodás és bosszantó ködös esték mellett. Bár a Draconidák kitörését és a narancslabdás Tűzgömböt véletlenüll sikerült látnom, mégis 1,5 hónap teljes nyomtalanságban telt el a maradék többezer értékelhető felvétel között. Tegnap már a megszámlálhatatlan expok által elhasználódott érzékelőt vádoltam az eredménytelenségért, hogy ha nem esik le a Hold az égről, akkor már semmi sem hagy nyomot rajta, aztán az elmúlt este végre "megtört a jég"! : )

2012. November 20-án 01:53UT-kor (3 képkockával a hajnali aksicsere után) egy -3mg körüli Tűzgömb szántott kedvenc csillagképeim közé, meglehetősen közel a horizonthoz. A hazai videometeoros rendszeren nem találtam, pedig viszonylag derült volt mindenhol, így az lehet az érdekessége, hogy talán szomszédos országok felett eshetett, így érdekes lenne közelebbi felvételt találni róla!



Közben Pető Zsolt kimérte a rajtagságát, miszerint valószínüleg LEOnida. 
Köszönjük! : )

3 megjegyzés:

  1. Uh... "lángralobbant párátlanító" ez nagyon kemény, elolvadt az objektív is? Saját gyártmány vagy milyen volt?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ja igen! A párátlanító akkor még nem volt az objektívre helyezve, nem tudom abban az esetben mi lett volna vele, de remélem ezt még sokáig nem fogjuk kipróbálni! :) Talán ez is egy tanulság, hogy először önmagában csatlakoztassuk, majd utána helyezzük fel, ha akkor sem történik gond és nem mozog, nem lehet gond szerintem. Ha mocoroghat, akkor inkább érdemes megelőzni és megerősíteni a kábeltöréseknél a részeket.

      Törlés
  2. Szia! A párátlanítót gyárilag is erre a célra teremtették és valószínűleg az obejktívre-helyezés miatt szép lassan töredezhetett benne a sok apró szál, mely már nem tudta kiegyenlíteni az ellenállást és a szikra meggyújtotta a borítást, kissé megolvasztotta a szélén a műanyagot. Ezt le kellett róla venni, eltávolítani a kábeleket, hibás részeket levágni és mivel a szorosan becsíptetett helyre már nem lehetett újra betuszakolni a megolvadt részek miatt, így vissza kellett forrasztani az érintkezők tetejére, alaposan újraszigetelni! Úgy körberagasztottuk, hogy az elégett részen becsordogáló pára se okozzon gondot. A párátlanító azóta újra megfelelően működik!
    Megelőzésképpen mindenkinek javaslom, hogy ahol a kábel bemegy a felhelyezendő "szalagba", azt a részt érdemes kimerevíteni és jobban körberagasztani, hogy NE töredezzen a kábel! :)

    VálaszTörlés