2013. augusztus 8., csütörtök

ÉSZLELJ VELÜNK! :)

Még nincs programod a hétvégére? Szeretnél végre te is Tűzgömböt látni? Érdekel, hogyan meteorozunk csapatosan? Szeretnéd igazán jó ég alól látni a PERseidákat? 

Akkor csatlakozz hozzánk! A PERseidák maximuma környékén több csillagász tábor is szeretettel és rengeteg érdekes, hasznos információkkal, esti bemutatókkal, közös észleléssel vár téged is az ország több pontján!

HOL CSILLAGÁSZKODHATSZ VELÜNK?!

Ma kezdődik az MCSE (Magyar Csillagászati Egyesület) Tarjáni tábora augusztus 8-11-éig, azaz vasárnapig minden este szeretettel várnak minden érdeklődőt, a Tarjáni észlelő réten, mely Budapestről is könnyen és gyorsan megközelíthető:

Amatőr csillagász barátaink, távoli kalandorok, tapasztalt észlelők tartanak napközben nagyszerű előadásokat, este pedig irány a csillagos ég! :) Hozd el a távcsövedet, fotózd velünk a Tűzgömböket! :)




--------------------------------------------

A héten kezdődött a VCSE (Vega Csillagászati Egyesület) tábora is, mely augusztus 6-13-ig várja az országból a főleg meteorozás iránt érdeklődőket, de lehetőség van távcsöves ismereteink bővítésére és kezdőként belekóstolni az esti égbolt rejtelmeibe! :) Főleg a dunántúliaknak és a Zala környékieknek van közelebb, Őrimagyarósdon egy pazar, sötét égbolt alatt, jó horizonttal!




--------------------------------------------

Észlelő estét hirdet a Sülysápi csillagda is augusztus 10-én (szombat) estére!
"Augusztus 10-én a Tápiómenti Bemutató Csillagvizsgáló területén lehetőség lesz az év egyik legnagyobb meteorrajának megfigyelésére. Habár a raj maximuma csak 12/13 éjszakájára várható, azért már 10-én is jelentős mennyiségű hullócsillaggal lehet számolni. Fél kilenctől egy rövid előadást tartunk a hullócsillagokról, keletkezésüktől a lehullásukig.

A hullócsillag megfigyelése mellett természetesen lehetőség lesz a csillagvizsgáló főműszerével, és több kisebb távcsővel az éppen látható csillagászati objektumok megtekintésére is. A hullócsillagok megfigyeléséhez ajánlott eszköz egy kényelmes nyugágy, műanyagszék, vagy hasonló alkalmatosság, mellyel hosszabb ideig lehet kényelmesen kémlelni az égboltot. Sötétedéstől egészen pirkadatig várjuk az érdeklődőket. Belépőjegy: Felnőtteknek 500 Ft, diákoknak 300 Ft."


Helyszín: Sülysáp, Tápiómenti Bemutató Csillagvizsgáló, Régi Úri út.
További információ a FB oldalukon: Link



--------------------------------------------

Perseida tábor 2013 Palén! Augusztus 9-16.
"A 2013. évi meteormegfigyelő tábort ismét a Perseda raj jelentkezésének az idejére tűztük ki. A tábor kezdetekor újhold után vagyunk 3 nappal, végére az első negyed után leszünk 2 nappal. Az alacsonyan kulmináló Hold nem zavarja nagy mértékben a meteorok és más csillagászati objektumok megfigyelését. A tábor az előző évekhez hasonlóan nomád, önköltséges tábor. Amit biztosítani tudunk az az ivóvíz, hűvös pince az ételeknek és a napenergiával felfűtött tusoló.

Előzetes tervek szerint lehetőség lesz Zoli “bácsi” konyháján egy kis meleg élelemhez jutni.
Az előzőévekkel ellentétben az idén csoportos kirándulásokat is szeretnénk szervezni. A célpontok közt szerepel Abaliget – Orfű, a magyarhertelendi strand, Pécs és Kaposvár. Pécs és Kaposvár könnyen megközelíthető busszal. Magyarhertelend és Abaliget-Orfű már egy kicsit macerásabb, de megéri."

További információ: LINK

--------------------------------------------

Rendszeres lehetőség van a Kiskunság környékén a helyi lelkes csillagász csoporttal együtt észlelni a nagyszerű éggel rendelkező, hangulatos "Csonkatoronynál". A Kiskun csoport tagjaival egyeztetve athok jelleggel szívesen csatlakoznak a környékről esténként jópáran.

Érdeklődni: kiskun.mcse.hu :)


 --------------------------------------------

A délnyugati végen a becsehelyi Canis Minor Csillagda is szeretettel várja a Tűzgömbök iránt vágyakozókat nagyszerű társasággal, lelkes amatőr csillagászokkal, akik garantáltan emlékezetessé tehetik a PERseidák idei maximumát!!! :)




 --------------------------------------------

Ha szeretnél elvonulni kicsit a természetbe és színes Tejút alól szeretnéd végignézni a meteorok potyogását, ajánljuk figyelmedbe az Ágasvári észlelő rétet a Mátrában! Természetes körülmények, távol a városok fényétől, csendes, nyugodt körülmények, varázslatos éjszakák, erdei illat a szentjánosbogarak játékával...


További információ: www.agasvar.hu



--------------------------------------------


Ha valaki hallott még valahol észlelő táborról, csapatos nézelődésről, szívesen összefogná a környékbelieket egy közös Tűzgömb-lesre, írjon nekünk és mi közzétesszük, hogy mindenki megtalálhassa a hozzá legközelebbi lelkes csapatot és megismerhesse, részese lehessen a csillagos ég csodáinak!!! :) (tuzgomb@gmail.com)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése