2013. augusztus 15., csütörtök

PERseidák maximuma ~ II. felvonás :)

A PERseidák maximumát sikerült a Becsehelyi táborból is eredményesen megfigyelni, ahol a videometeoros kamera (HUBEC) Keleti irányba 450 meteort detektált, amiből 390 volt PERseida rajtag! Rövid élménybeszámoló a TV2 riportjában: <LINK>

És egy-két ízelítő az esti fogásból :)
A sokunk által látott és fotózott 00:22UT-kor eső fényes PERseida Tűzgömb!

02:04UT-kor, szinte hajnalban az alábbi fényes rajtag:

--------------------------------------

Landy-Gyebnár Mónika is szépen halad az esti fotók feldolgozásával és az alábbi gyönyörű összegzett képet küldte nekünk a PERseidákról 

Rákattintva nagyobb méretben is meg lehet nézni!!

--------------------------------------

Ujj Ákos timelapse felvétele a maximum éjszakájáról: <video>

..és néhány kiemelkedő PERseida rajtag külön-külön. Gratulálunk a szép felvételekhez!! :)



..és egy műholdas találkozás:

--------------------------------------

Rosenberg Róbert Adonyból így élte meg a maximumot és előestéjét :)
"A Perseidák meteorraj 2013-as maximumát, augusztus 12/13-ra jelezték. Arra számítva, hogy már az ezt megelőző éjszakán is nagy lesz a meteorok száma, a dunaújvárosi csoportból ketten, Ferenczi Béla és jómagam (Rosenberg Róbert), kitelepültünk a csoport által már beváltan használt észlelőhelyünkre, mely a 62-es út mellett, Dunaújvárostól és Adonytól is egyaránt 10 km-re található. Már jó korán kimentünk, mert Béla a Vénuszon, a Szaturnuszon és pár korán látszó mélyég objetumon tesztelte nemrég készült egyedi kivitelezésű goto távcsövét. Bolygózásra az ég ugyan nem volt megfelelő, sőt kimondottan rossz volt. A Vénusz sziporkázott, a Szaturnusz gyűrűje pedig hullámzott és időnként köddé vált. Ahogy kicsit sötétebb lett az M27 már stabilan állt a látómezőben, az Albireo csillagpáros és az Alcor-Mizar A-MizarB következtek. Végül az M57, M51, és M13-as kerültek az okulármezőbe.


Kettőnk közül, aki éppen nem a távcsőbe nézett, az eget figyelte és ekkorra már felvillant pár meteor, ezért úgy döntöttünk, hogy nekifekszünk a meteor észlelésnek. Hivatalos számlálást nem végeztünk, ketten igazából az egész ég területét sem láttuk be, csak számoltuk, amit észrevettünk. Vittem két kamerát egyiken, 18 mm-es f3.5, másikon 8mm-es f3.5 objektív volt. Fényerőben nem nagyon brillíroztak, de a nagyobbak elcsípésére volt esély. Pontosabban lett volna, ha a tartalék akkukat is magammal hozom, de így csak az éjszaka első felében tudtam fotózni. A meteorok száma folyamatosan nőtt. Hajnalban a 141-es perseidával végződött a raj észlelése ezen az éjszakán. Kiemelkedő élmény volt a 00:58-as tűzgömb, ami komolyan igénybe vette a sötétséghez szokott szemünket. 


Az augusztus 12/13-i éjszakán Adonyban a kertemből kezdtem neki a perseida vadászatnak. Az akkumulátorokkal itt már nem volt probléma. Egyedül lévén sok dolgom akadt menet közben, és az előző éjszaka fáradtságai is elszólított az észleléstől, nem számoltam a meteorokat, bíztam benne, a fényeseket viszontlátom a felvételeken. Az eredmény az alábbi fotókon látszik." :)




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése