2014. december 26., péntek

2014-es URSida kitörés!

Csizmadia Szilárd (Vega Csillagászati Egyesület) összefoglalója az idei URSida maximumról a nemzetközi hírek alapján, melyet saját vizuális "szemlélődésünk" is megerősíthet az elmúlt napok derültjei után! :)

"Igazán izgalmas meteorészlelési napokon vagyunk túl - kár, hogy az időjárás miatt erről sok helyen lemaradtak.

Az Ursidák meteorraj produkált egy kitörést, amit ha nem is nagydobra verve, de azért egyes elméleti szakemberek előrejeleztek (pl. M. Maslov: http://feraj.narod.ru/Radiants/Predictions/8p-ids2014.html, akinek ez most bejött, miközben egy idei másik előrejelzése nem; és E. Lyytinen is előrejelezte az idei erősebb URS-maximumot).

Normálisan az Ursidák ZHR=10 meteor/óra nagyságú aktivitással jelentkeznek. Az URS raj a 8P/Tuttle üstökösből származik, és néha-néha vannak kitörései, amikor rövid ideig (néhány óra vagy kevesebb) a normális aktivitás többszörösét produkálják: 1945-ben (169 meteor/óra), 1973 (30 meteor/óra, de erős volt a holdfény akkor), 1986-ban (87 meteor/óra körül, jelentős a hiba, majdnem 30%), 2000 (kétséges, mert kevés az észlelés, és az egyik felhők között, a másik erős sarki fény alatt történt... de ha volt akkor kitörés, akkor akár 50 meteor/óra nagyságú is lehetett)

Maslov és Lyytinen számolásai alapján idén dec. 23-án éjféltájban a 8P/Tuttle üstökösből, az üstökös 1405-ös napközelítése során kidobott anyag érte el a Földet, ami a normálishoz képest extra aktivitást okozott. A jelenséget vizuálisan, rádióval és radarral is megfigyelték.

J. Lacorne Franciaországból idén dec. 23/24-e éjjelén 30 perc alatt 11, majd utána 15 perc alatt 7 Ursidát látott a Francia-Alpokból - elosztva az idővel, korrigálva a hmg-jére stb. ez igen szép ZHR-érték. 3,6 óra alatt végülis 25 URS-t és 20 SPO-t látott. Orosz észlelők az Elbrusz-hegységben ugyancsak 3,6 óra alatt 17 URS-t láttak a kitörés éjszakáján.

Szlovákiai rádiós észlelések alapján ZHR=40 meteor/órával jelentkezett rövid ideig a raj, ami a normális aktivitás négyszerese. Lásd a részleteket itt:   http://www5f.biglobe.ne.jp/~hro/Flash/2014/URS/index.htmlhttp://www5f.biglobe.ne.jp/~hro/Flash/2014/URS/index.html .



A kanadai CMOR meteorradar észleléseiből meghatározott radiánserősségek alapján 23/24-án 0h UT körül szép kis URS-aktivitás volt, ami ezen a radaros térképen még szebben látszik, mint a korábbi rádiós adatokon. Dec. 22-én 23:15-től dec. 23-án 00:45 UT-ig tartó másfél órában majdnem 100 Ursidát detektált ez a meteorradar. A megelőző mintegy 12 évben a maximumkor csak feleannyit detektáltak ennyi idő alatt! Erről a legtöbb magyar észlelő lemaradt, bár egy-két URS-meteort, sőt tűzgömböt is fogtak a magyar videokamerák. Azért sok volt a pára, a köd és a felhőátvonulás...

Az Ursidák fenti kitörés-listájához tehát a 2014-ik év is hozzáadódik."

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése